Gezinsbegeleiding

Aangezien een rouwproces voor elk individu anders loopt, kan dit binnen een gezin ook spanningen geven. Sommigen willen juist wel met het verlies bezig zijn, zoeken het verdriet op en praten er veel over. Anderen willen verder met het leven alsof er niks is gebeurd, zoeken afleiding en gaan het verlies en verdriet het liefst uit de weg.

Gedragsverandering

Een ingrijpend verlies kan er voor zorgen dat je probeert te ‘overleven’. Sluit je jezelf af voor de omgeving? Ga je veel werken? Blijf je doorgaan met feesten? Hang je graag de clown uit? Ga je er het liefst vandoor? Of gedrag je je als perfecte prinses zodat ze zich geen zorg om jou hoeven te maken?

Kinderen voelen goed wat er in een gezinssysteem nodig is. Sommige kinderen worden bijv. ‘de clown’ om anderen op te vrolijken of het perfecte kind om voor ouders de opvoedtaak te verlichten. Andere kinderen kunnen ‘probleem gedrag’ gaan vertonen wat ouders kan ‘helpen’ om niet met het verlies bezig te zijn.

Zowel ouders als kinderen proberen ieder op hun eigen manier elkaar te helpen, hoewel het voor lange termijn niet altijd helpend is. Hier kan ik jullie als gezin bij begeleiden d.m.v. indviduele-/ouder- en gezinssessies.