Verliesbegeleiding

Verlieservaringen hebben een grote impact op het leven. Het is een ingrijpende gebeurtenis als iemand uit het gezin of uit de directe omgeving overlijdt. Maar ook een echtscheiding, langdurige/ernstige ziekte of bijv. adoptie/pleegzorg zijn verlieservaringen.

Hoe verder te leven met zo’n intens gemis? Het dagelijks leven draait gewoon door en dit kan voelen alsof je op een trein zit, die nauwelijks bij een halte stopt. Soms kan het prettig zijn om met deze sneltrein mee te gaan, om juist niet stil te staan bij je verdriet. Of misschien sta je juist stil op het perron en is het een te grote stap om weer te stappen in die ‘sneltrein van het leven’.

Hoe ik kan helpen

Het verlies kan ik niet wegnemen. Wel kan ik begeleiding bieden om dit verlies in een bepaalde vorm in het leven te integreren.

Kenmerkend voor verliesbegeleiding door Praktijk de Witte Vlinder is:

  • Niet alleen praten over het verlies, maar (actief) bezig zijn. (zie Individuele begeleiding)
  • Kinderen/jongeren kunnen in een groep veel aan elkaar hebben. Een lotgenotengroep werkt krachtig om verdriet te (leren)delen en minder eenzaam te voelen. (zie groepsbegeleiding).
  • Het hele gezin is belangrijk. Iedereen heeft een positie in het gezin en elk gezinslid gaat soms op uiteenlopende manieren met het verlies om. (zie Gezinsbegeleiding)

 

Neem gerust contact met me op om te bespreken of ik iets voor jou of jullie gezin kan betekenen.