ADHD, autisme en rouw

Expliciete hulp

Er zijn kinderen die een extra steuntje kunnen gebruiken, nadat iemand dood is gegaan in hun naaste omgeving. Het vraagt een groot invoelingsvermogen om kinderen met ADHD of autisme te helpen in hun rouwproces.
Elk kind rouwt op een eigen manier en zo is dat ook bij kinderen met ADHD, autisme of HSP. Het is nodig om af te stemmen op de fijngevoeligheid van het kind. Aangezien deze kinderen ook vast kunnen lopen in hun dagelijks leven, zonder een verlies.

Na een verlies kan je als ouder merken dat je kind nóg meer aan het worstelen is in het leven. In sommige processen kan ik ouders steunen. Je kind kan (onrealistische) angsten ontwikkelen, je kind kan zich meer afsluiten, sneller boos worden of je kind kan drukker worden en zich geen raad weten met de stress in het lijf.

Herkenbare vragen die ik van ouders krijg: Hoe kan ik mijn kind het beste voorbereiden op een naderend verlies? Welke woorden kan ik het beste kiezen? Mijn kind wil niet over het verlies praten is dat zorgelijk? Welk materiaal kan ik gebruiken om mijn woorden te ondersteunen? Moet ik álles vertellen? Wat moet ik zeggen bij moeilijke vragen?

Workshop/Lezing

Om meer kennis over te dragen over de combinatie rouwen en het hebben van een diagnose ADHD of autisme geeft praktijk de Witte Vlinder ook lezingen/workshops. Voor scholen en/of jeugdzorgorganisaties kan het prettig zijn om te weten wanneer er sprake is van zorgelijk gedrag en/of rouwgedrag. Hoe kan een kind begeleid worden bij ingrijpend verlies? Welk gedrag kan je verwachten? Welke woorden moet je gebruiken? Wat ‘past’ bij de leeftijd?