Lezingen

Lezing, training, workshop

Jasmijn geeft graag lezing/training/workshop over de volgende onderwerpen:

  • Rouw en opvoeding
  • Rouw bij kinderen met autisme/ADHD
  • Rouw in de klas
  • Rouw bij babyverlies

 

De lezingen/training of workshop wordt op maakt gemaakt. Je kunt voor meer informatie contact opnemen via info@praktijk-dewittevlinder.nl .

Rouw en opvoeding

Veel ouders hebben vragen als hun kind in aanraking komt met rouw. En wanneer het een overlijden van de andere ouder betreft, valt ook voor ouders hun steun en toeverlaat in de opvoeding weg. Naast dat de ouder zijn eigen rouw heeft te dragen, gaan de dagelijkse opvoedtaken gewoon door. Het rouwen weeft zich door de dag heen en kinderen in rouw kunnen onverwachts met vragen komen.  Hoe kun jij ouders ondersteunen bij hun vragen over opvoeding en rouw? In deze training zal Jasmijn naast de theorie ook praktische tips en handreikingen geven, zodat jij deze ouders kan ondersteunen.

Rouw bij kinderen met autisme/ADHD

Kinderen met ASS/ADHD ontkomen er niet aan dat ze vroeg of laat getroffen worden met een verlies van een dierbare. Bij een naderend verlies of nadat iemand in de naaste omgeving is overleden kan men soms merken dat een kind nóg meer aan het worstelen is in het leven. Elk kind rouwt op een eigen manier en zo is dat ook bij kinderen met ASS/ADHD. Het onder woorden brengen van gevoelens kan voor kinderen met ASS/ADHD extra lastig zijn. Na een ingrijpend verlies weerspiegelt het gedrag vaak de gevoelens van het kind. Het is dus belangrijk om als volwassene het gedrag goed te ‘lezen’, zodat de juiste hulp aan kind (en ouders) geboden kan worden.
Kinderen met ASS/ADHD hebben vaak andere steun of begeleiding nodig na een verlies. Wanneer dit goed is afgestemd door de volwassenen om hen heen, kan dat een enorm verschil maken. Jasmijn kan een lezing verzorgen of een training (met interactie en oefeningen) over dit onderwerp.

Rouw in de klas

Wanneer kinderen te maken krijgen met het verlies van iemand, wordt hun veerkracht op de proef gesteld. Vaak laten ze hun verdriet niet zien terwijl het er van binnen wel zit. Dit kan invloed hebben op het functioneren op school en thuis. Wanneer meerdere leerlingen recentelijke te maken hebben gehad met een overlijden kan dit voor een school aanleiding geven om de kinderen ‘iets extra’s’ aan te bieden.
Dit kan doormiddel van Relax Kids lessen in de klas. Dit helpt de kinderen beter om te gaan met stressvolle situaties, om te gaan met een warboel aan emoties, volle hoofd leeg te maken, positief denken en beter te slapen. Ook zal dit gecombineerd worden met een informatie avond voor ouders en leerkrachten. Met als thema ‘hoe ziet rouwgedrag er bij kinderen uit’ en met tips en tools om ze te leren ontspannen.

Rouw bij babyverlies

De babykamer stond misschien al klaar en de kleertjes in de kast. Bij het verliezen van een baby verliezen ouders een stuk toekomst. Herinneringen kunnen nauwelijks worden gemaakt. Gedachtes als ‘hoe zou hij/zij er nu uitzien’ of ‘wat had zij/zij nu leuk gevonden’ spelen bij ouders door het hoofd. De vader en moeder kan op een andere manier omgaan met dit verlies verweven in hun leven. De baby heeft nauwelijks een plek kunnen innemen en zal toch altijd in het familiesysteem doorleven. Hoe kan je ouders begeleiden als professional bij dit verlies? Wat kunnen ouders doen in het begeleiden van hun andere kind(eren)? Jasmijn combineert bij deze lezing haar eigen levensverhaal, kennis als rouwtherapeut en ervaring als opvoedkundige.